Saffraan, het rode goud

Saffraan het rode goud.

Saffraan is één van de duurste kruiden ter wereld: met een waarde van gemiddeld 35.000€ per kilo.  Het ‘rode’ goud is voor 80% afkomstig uit Iran. Saffraan wordt handmatig geplukt, elke bloem bevat 3 stigma’s en je hebt ongeveer 150000 bloemen nodig voor een kilo saffraan. De term ‘saffraan’ slaat op de draadvormige structuren in de bloem, de stampers. 

Het oogsten is dan ook erg arbeidsintensief, wat de productie erg duur maakt. Je gebruikt saffraan misschien regelmatig in de keuken, maar wist je dat het ook een helende werking heeft op je geest en lichaam?


Het is een krachtige antioxidant

Saffraan bevat indrukwekkende reeks aan antioxidanten.  Crocine en crocetine zijn de pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de oranjerode kleur van saffraan.  Deze beide stoffen kunnen worden ingezet als antidepressivum en verminderen ontstekingen.

Bij zowel lichte, milde als zware vormen van depressiviteit is saffraan bewezen effectief te zijn. Het effect treedt op na 6 weken op basis van 25mg per dag. Daarom wordt dit specerij ook ‘zonneschijnspecerij’ genoemd.  Het kan je stemming verbeteren. ). Hoewel dit veelbelovende bevindingen zijn, zijn er onderzoeken nodig van langere duur en met meer deelnemers voordat saffraan aangeraden kan worden als behandeling tegen depressie.

Verminderen van pijnlijke menstruaties.

Uit studies blijft dat saffraan de symptomen van PMS kan helpen bestrijden.  Vooral de prikkelbaarheid, hoofdpijn en voedsel cravings.  Zelfs de geur van saffraan kan al onrust en angst bestrijden. Je kan ook een kopje thee drinken van saffraan (gebruik 10-15 draadjes). Na een derde cyclus kan je het effect meest voelen.  Ook voor menstruatiepijnen en krampen is dit een ideaal middel.  Voeg voor extra resultaat nog gember en kurkuma toe.

Voor de acne huid.

Het gebruik van saffraan kan ook je huid ondersteunen zoals bij acne en psoriasis.  Drink dagelijks een kopje saffraanthee of neem een capsule met het rode goud.

Je kan ook een natuurlijk masker maken.  Omdat saffraan een enorme bron van vitaminen is heb je al genoeg aan 75mg saffraan.  Meng die met een kopje lauwe melk en theelepel citroensap.  Je krijgt een papje en dat masseer je paar minuten op je gezicht.  Een simple en rustgevende manier om huidveroudering tegen te gaan.

Wetenschappelijke bronnen:

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.