Een positief humeur

Wist je dat geuren je humeur bepalen? Je stapt ergens binnen en op basis van de geur die je op dat moment ruikt, kleurt je humeur zich…

Ze hebben dus onbewust een gunstig effect op je geest. Ze werken immers op diverse niveaus, maar let op, want er is een groot verschil tussen synthetische en etherische geuren. Etherische oliën worden gewonnen uit planten en delen ervan kunnen vergeleken worden met medicijnen. Ze hebben dus een bepaalde invloed op ons gestel.

Essentiële oliën zijn de geurige bestanddelen van geneeskrachtige planten, kruiden, bloemen, vruchten en zaden.  Planten produceren deze ‘feromonen’ om insecten aan te trekken of om af te stoten. Maar wist je dat essentiële oliën veel meer impact hebben op je mentale en fysieke gezondheid?

Je ademt de essentiële oliën in via je neus. Hier zenden de geurreceptoren signalen uit naar je reukkolf in het limbische systeem van je hersenen. Je brein identificeert de geur en denkt na wat er mee moet gedaan worden. Na ongeveer twee keer ademhalen gaan de geurreceptoren je neus uit. Dan begint de geur te vervagen. Dat komt omdat je hersenen de geur niet als een bedreiging en dus niet als zo belangrijk hebben geïdentificeerd.

Opgelet door de sterke concentratie kun je etherische olie niet altijd puur gebruiken. 

Lavendelolie voor een heerlijke nachtrust

Lavendelolie kun je gebruiken bij onrust of slaapproblemen.  Lavendel is paars van kleur, dit is tevens een kalmerende kleur maar ook de geur brengt rust en maakt je ademhaling rustiger.

Hoe?

Meng warme amandelolie met 1 druppel lavendelolie.  Breng deze aan op je borst of hartstreek. Je kunt het ook eventueel op je voorhoofd wrijven.  De plaats waar de zorgen het meest zijn.

https://www.physalishealth.com/nl/aromatherapie/essentiele-olien/echte-lavendel/

Een warm bad met eucalyptus olie

Eucalyptusolie ontspant je spieren en helpt ook bij verkoudheden. Dit in combinatie met het nemen van een warm bad, 3-4 lepels zout in je bad versterkt het effect. Er is namelijk een verband tussen je lichaamstemperatuur en je (mentale) gezondheid. Bij een stijgende lichaamstemperatuur is er een specifieke groep neuronen in je hersenen die een grotere hoeveelheid gelukshormoon gaat afscheiden. Dus het nemen van het warm bad met een heerlijke geur zorgt ervoor dat je echt gelukkiger of in een good mood terecht komt.

https://www.physalishealth.com/nl/aromatherapie/essentiele-olien/eucalyptus-globulus/

Sinaasappelolie in een diffuser

Mijn favoriet is de sinaasappelolie die optimisme brengt. Maar ook vertrouwen en levenslust. Wat we deze periode echt kunnen gebruiken.

Via een diffuser of aromalamp kun je deze geur subtiel in je huis verspreiden.  Het is ook ideaal voor puberende kinderen als ze stressgevoelig lopen door examens of door de COVID situaties.

https://www.physalishealth.com/nl/aromatherapie/essentiele-olien/sinaasappel/

Bergamotolie voor mentale energie

Ben je dikwijls somber of weinig fut? Dan is bergamot een aanrader.  Je kunt het gebruiken voor het slapen gaan maar je kunt ook je lichaam ermee masseren. Gebruik een basisolie en doe er een druppel bergamotolie in.  Het helpt ook bij spijsverteringsproblemen, je kan dan je buik masseren voor meer rust in je buik.

https://www.physalishealth.com/nl/aromatherapie/essentiele-olien/bergamot/

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.