Last van eetbuien?

Heb jij ook regelmatig last van eetbuien en weet je niet wat je er kan aandoen?

Dopamine is één van je belangrijkste neurotransmitters en heeft ook een grote invloed hoe jij je voelt.  

Na een lange dag op het werk vol stress en spanning, kom je vermoeid thuis en plof je op de bank.  En dan gebeurt het, ineens heb je een ongelofelijke drang naar chips of chocolade.  Herkenbaar? Het heeft te maken met het stofje dopamine in je hersenen.  Dit gelukshormoon heeft namelijk heel wat functies.

Eerst en vooral, zijn er meer dan 50 neurotransmitters maar de belangrijkste vier zijn: dopamine, serotonine, GABA en acetylcholine.  

Ze brengen boodschappen over naar je hersenen en hebben grote invloed hoe je je voelt.

Telkens als jij in de zetel ploft, wordt het verlangen naar chocolade geactiveerd. Waarom? Bij gedrag dat we lekker of prettig vinden geven je hersenen namelijk het stofje dopamine af.  

Dopamine zorgt voor een gevoel van ‘geluk’ iedere keer als je op de zetel belandt met je stuk chocolade of zakje chips.  Het hoort bij de zetel, de tv en je goed gevoel. Vandaar dat dit een terugkerend effect geeft elke keer opnieuw.

Wat is dopamine?

Dopamine is een stofje dat energie geeft, zowel fysiek, mentaal als emotioneel.  Het is betrokken bij de beloning van gedrag.  Naast de beloning kan het ook een rol spelen bij migraine, misselijkheid en motivatie.  Het wordt ook niet constant aangemaakt enkel als je dingen doet die volgens je hersenen beloond mag worden.  Denk aan sporten, eten, verliefdheid,…

Er is dus wel wat impact met dit stofje ‘dopamine’ vooral bij verslavingen en slechte eetgewoontes.  Door de combinaties van suikers en zout zoals in de koekjes, de chips, taart, ijs, …geven deze voedingsmiddelen een dopaminestoot in onze hersenen.  Door dit heerlijke gevoel blijven we de koekjes, chips of taart verder opeten.  Het heeft dus een verslavende werking.  Dat heeft de voedingsindustrie natuurlijk goed begrepen.  

Welke samenstelling van hun product kan jouw een piek geven in je dopamineniveau…(denk maar aan de cola verslavingen).

De verslavende werking van bewerkte voeding is enorm, vandaar mijn voorkeur naar onbewerkte voeding als basis in je gezonde levensstijl.  

Door stress kan je dopamine ook enorm afnemen.  Hierdoor zal het moeilijk zijn om tijdens lange stressperiodes een gevoel van geluk te ervaren.  Dit is de negatieve spiraal waar je kan in belanden.  Belangrijk is hierbij dat je voedingsmiddelen op je menu plaats die je dopamine terug naar boven gaat brengen. 

Hoe kan je eetbuien verminderen?

Hou je dopaminespiegel op peil, hierdoor zal je behoefte aan zoetigheid afnemen. Enkele tips:

– Zorg dat je voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt.  Deze antioxidanten zorgen dat je dopamine kan aangemaakt worden.  Denk dus vooral aan veel groenten en fruit.  Maar ook vitamine C en E vallen hieronder.

–> Paprika’s, sinaasappels, noten, asperges,  broccoli, …

– Dopamine wordt opgebouwd uit eiwitten.  Het aminozuur Tyrosine is de grondstof voor je dopamine.  Deze vind je vooral terug in eieren, vis, mozarella, sesamzaad, spirulina,…probeer deze dus vaker op je menu te zetten.

– Regelmatig bewegen, wandelen, sporten geeft je een goed gevoel.  

– Rust, op het moment dat je vermoeid bent en toch gaat werken.  Je dopamineniveau zakt erg laag als je al moe bent.  Je lichaam geraakt dus niet gemotiveerd om nog tot actie te komen.

Geef je lichaam als je brein dus regelmatig rust.  Ga op tijd slapen, mediteer of doe aan dagdromen.

– Omega-3 speelt ook een belangrijk rol, zet min 2 x in de week vette vis op je menu.

Kortom het is belangrijk welke voeding je lichaam geeft ook als het gaat om onze hersenen. Wil je nog meer van deze artikels? Laat het me gerust weten! 🙂

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

4 replies »

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.