Vet verbranden

Waarom is vet verbranden zo een populair topic? Waarom willen we allemaal vet verbranden?

De belangrijkste reden om vet te willen verbranden is waarschijnlijk dat je wil afvallen. Gewichtstoename is dikwijls gerelateerd aan een toename van lichaamsvet. Gewichtsafname is niet altijd een gevolg van vetverlies. Ben je nog mee?

Als je veel sport of een getraind atleet bent heb je dikwijls een hoger vermogen om vet te verbranden. Door de trainingen die je maanden hebt gedaan is je spier veranderd en kan je nu ook sneller vet verbranden. Opgelet dit is bij iedereen verschillend en kan ook genetisch bepaald zijn.

In onze huidige maatschappij verbranden we niet genoeg vet en eten we teveel slechte vetten dan we verbranden. Hiermee wil ik duidelijk zeggen dat ‘gezonde vetten’ noodzakelijk zijn en een must voor je lichaam, maar we eten teveel ‘ongezonde’ vetten. We willen dan ook erna zo snel mogelijk dit vet kwijt geraken en liefst met zo weinig mogelijk moeite…

Dus…wat doen de bedrijven? Ze bedenken allerlei formules, tools en supplementen die jouw vetverbranding zou kunnen verhogen. Maar geloof je echt dat je gewoon via een pilletje je vet kan verbranden?

Wat is vetverbranding?

Vet wordt in je lichaam opgeslagen in de vorm triglyceriden. zijn vetten die voornamelijk dienen voor het leveren van energie, en komen vooral uit de voeding. Een teveel aan triglyceriden stapelt zich op in de weefsels. Ook een overschot aan zetmeel, suikers en alcohol in onze voeding wordt omgezet in triglyceriden. Ons lichaam houdt die dan bij als een vetreserve. 

Opgelet triglyceriden moet eerst worden afgebroken in vetzuren. Om vet verder af te breken is het belangrijk dat je lichaam ‘goed’ werkt. Dit kan door gezonde voeding en een goede ademhaling. Het klinkt bizar maar het is niet meer dan het verbranden van een houtblok in je haard. Wat heb je nodig hout (gezonde voeding) en zuurstof (je adem).

De vetverbranding in je spier hangt af van verschillende factoren zoals de beschikbaarheid van vet in je spier, de bloedtoevoer van je spier, het aantal energiefabriekjes ‘mitochondriën’ in je lichaam (meer hierover in het boek repower en Get stronger).

Er zijn dus heel wat stappen nodig om vet te kunnen verbranden. Het is dus niet zo eenvoudig om dit met een simpel ‘supplement’ zomaar te versnellen of een groter vermogen te krijgen om vet te verbranden. Training of gezonde voeding is wel een effectieve manier om je vetverbranding te stimuleren of te vergroten maar dit vraagt tijd.

Hoe kan je dan trainen om je vetverbranding te verhogen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Dit kan door een langdurige duurtraining in jouw bepaalde zone (deze zone is bij iedereen verschillend en kan je laten bepalen) te trainen.

Het kan door een intervaltraining met hoge intensiteit. Er zijn nog geen bewijzen welke trainingsmethode meer effectief is dan de andere. Dus een afwisseling van beiden is steeds efficient. (meer info over HIIT training en 30 dagen omschakelen naar een gezond & fit lichaam in het nieuwe boek GET STRONGER)

Waarom vetverbranding belangrijk is voor mij is de connectie met jouw gezondheid.

Vele studies wijzen uit dat een betere vetoxidatie gunstig is voor je algemene gezondheid. Ik wijs dan vooral op de vetoxidatie en niet zozeer op de vetverbranding. Er is moeilijk om deze van elkaar af te scheiden maar voldoende lichaamsbeweging blijft hier een belangrijk voordeel.
 

Hoe zit het met je voeding?

Stel dat je een rustdag of een rustige training doet vandaag dan heb je dus minder koolhydraten nodig dan als je een intensieve training doet. Als sporter mag je nooit al je koolhydraten weglaten. Hierdoor zal de kwaliteit van je training dalen, de kans op blessure verhogen en ook veel minder recupereren. Dus indien je toch gewicht wil verliezen neem dan minder koolhydraten, de gezonde en complexe koolhydraten maar schrap ze niet volledig.

Ben je een glucoseverbrander of een vetverbrander?

Het teveel eten van bewerkte producten, suiker en slechte koolhydraten en te weinig gezonde vetten zorgt ervoor dat je lichaam een echte glucoseverbrander is of wordt. Hierdoor verbrandt je lichaam dus enkel suiker en geen vet 😉

Want wat eet jij gedurende gans de dag door zoals koekjes, zuivel, pasta, kant-en klare maaltijden, bewerkte voeding? Ja of nee?

Je raadt het al, het is niet zo eenvoudig om deze overstap te maken en dat doe je het best ook rustig aan. Het is altijd beter om rustig af te bouwen en je lichaam daarbij voldoende te ondersteunen. Je kan hier alles over verder lezen in het boek REPOWER op p. 104 of luister naar mijn online lezing nu dinsdag!

Schrijf je in via deze link.
https://the-power-loft.webinargeek.com/lezing-repower 


 

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.