Nuchter trainen

Wat is nuchter trainen?

Laten we eerst met deze vraag al starten. Nuchter trainen is geen ingewikkeld proces.

Nuchter trainen is een inspanning na een periode zonder voedselinname (minstens 10-12 uur). Meestal doe je dit dus in de ochtend, je skipt je ontbijt en vertrekt op training.

Doordat je vertrekt op training zonder koolhydratenconsumptie zijn jouw glycogeenvoorraden leeg. Hierdoor moet je lichaam tijdens je training op zoek naar andere alternatieve brandstofbronnen en dat zijn dus ‘vetten’. Enkele minuten al na het begin van je nuchtere training – zal het percentage vet dat je verbrandt iets hoger liggen dan anders.

In een klein onderzoek wees ook uit dat mensen die regelmatig trainden in een nuchtere toestand hun uithoudingsvermogen positief evolueerden.

Maar…

Er is natuurlijk een maar… Nuchter trainen heeft niet enkel deze voordelen, het zit net iets ingewikkelder in elkaar.

Ik weet de verhoogde vetverbranding klinkt voor iedereen perfect. Maar als het op afvallen of aankomen aankomt, dan blijft je energiebalans het belangrijkste.

Het verbranden van meer vet gaan samen met minder verbranden van je koolhydraten, dus er ik nauwelijks verschil in je totaal aantal calorieën dat je tijdens deze inspanning gebruikt. Het effect op je lichaamsgewicht is dus minimaal. Na onderzoek is er ook vastgesteld dat je meer vet gebruikt tijdens je training, maar ook dat het leidt tot minder vetverbranding gedurende een periode van 24 uur. De uiteindelijke sleutel tot vetverbranding zit in jouw voedingspatroon en de opvolging van jouw dagelijkse inname tegenover verbruik.

Belangrijk is ook dat je een nuchtere training niet te lang maakt en GEEN hoge intensiteit gebruikt – max 1,5 uur – je lichaam kan immers ook eiwitten inzetten om je van energie te voorzien. Hierdoor kan je een toename krijgen van spierafbraak en verlies van spierkracht. Je hebt dus een training die sterk van kwaliteit daalt.

Doe deze nuchtere trainingen ook niet in voorbereiding naar een belangrijke wedstrijd!

Eet na je nuchtere training een volwaardige maaltijd met eiwitten en koolhydraten voor een goed herstel.

Wat vind ik belangrijk:

Zet dit soort trainingen op je schema op je vetmetabolisme efficiënter te laten werken in de toekomst. Dit is een positief punt dat je lichaam vetten leert gebruiken als energiebron. Zorg voor een training met lage intensiteit. Je moet zeker niet langer dan 90 minuten weg zijn. (50% van je max. hartslag) anders ga je spierafbraak krijgen. Nuchter trainen heeft ook een positief effect op je lever: het gaat sneller afvalstoffen in het bloed om te zetten tot suikers die klaar zijn voor verbranding in de spieren. 

Nuchter trainen kan toegepast worden om je ‘metabole adaptaties‘ via uithoudingstraining te stimuleren. Je ‘metabole adaptie’ betekent = de ‘uithongermodus’ dit is een reactie van je lichaam als je calorietekort hebt.

Doe ook geen nuchter training als je moe bent, ziek of grieperig. Als je immuunsysteem al overuren draait dan sla je een nuchter training best over.

Wil je wel gewichtverlies? dan zal je de nuchtere training moeten combineren met een negatieve eetbalans (minder calorieën) opnemen dan je die dag verbruikt.

Opgelet: voeding heeft een grote impact op je trainingen. Om je prestaties in je spieren te verbeteren is het belangrijk om te trainen. Maar de effecten van je training worden beïnvloed door je voeding!

Voeding kan net zo goed worden gepland als training kan worden gepland en kan doelgerichter worden gemaakt.

Misschien iets voor een volgende blogpost? Let me know 🙂

.

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

2 replies »

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.