Gezond vet met voordelen, MCT olie

Je hebt al gehoord van olijfolie, kokosolie, zonnebloemolie maar ken je MCT olie al?

MCT olie is vloeibare kokosolie en een gezond vet.  Het is een bron van middellange vetzuurketens. Vetten kun je indelen als verzadigde en onverzadigde vetzuren.  Maar je kunt ze ook indelen als korte, middellange en lange vetzuurketens.  De lengte van de keten wordt bepaald door het aantal atomen.

Ze komen voor in kokosolie, palmolie, geitenmelk en moedermelk. Je lichaam verandert MCT’s in moleculen die ketonen worden genoemd.  Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ketonen helpen bij het verbranden van vet en zorgen voor brandstof aan de hersenen.

De voordelen van MCT olie

  • MCT’s zorgen ervoor dat je lichaam vet gaat verbranden.  Je lichaam doet dit door MCT’s om te zetten in alternatieve vorm van energie, ketonen genoemd.  Ze verhogen je stofwisseling en verbranden het vet dat je al hebt.
  • MCT olie zal zorgen voor een langer gevoel van verzadiging.  MCT’s verhogen je ketonen.  Deze ketonen onderdrukken ghreline (hongerhormoon) waardoor je een vol gevoel krijgt.
  • Als je MCT olie gebruikt van hoge kwaliteit kan dit je ketonen veranderen in enkele minuten.  Hierdoor krijgen je hersenen een snelle schok van energie en ook mentale helderheid.  Het is dus een onmiddellijk bruikbare energie van de hersenen. (Denk aan alzheimer)
  • Het belangrijkste voordeel van MCT is dat vermoeidheid tegengaat en je onmiddellijke boost kan geven en tegelijk ook herstel bevordert.  Ideaal dus voor atleten, fietser met een hoog uithoudingsvermogen.
  • MCT olie helpt mee insulinegevoeligheid te verbeteren en bloedglucose stabiel te houden
  • De olie kan zorgen voor een gunstige en gezonde darmflora

De werking in je lichaam

MCT olie gaat anders verteren.  Het wordt vanuit de darmen in de lever opgenomen, hierdoor omzeilt het de opslag als vet.  Je lever zet MCT’s om in ketonen – deze brandstofbron die je lichaam aanmaakt als het vet verbrandt als brandstof.

Hoe gebruik je het?

Een goede MCT olie is geur -en smaakloos.  Je kunt het zowel koud als warm gebruiken ter vervanging van andere oliën en vetten.  Doordat het vloeibaar is, kun je het ook makkelijk toevoegen aan koffie, thee en smoothies.  Start altijd met een lage dosering van MCT om te kijken hoe je lichaam hier op reageert.

MCT olie als verzorging voor de huid

Ja, het is ook goed voor je huid, je kan het gebruiken om je huid te hydrateren.  Smeer het op je droge huid, maar het helpt ook om je huid op een zachte manier te ontschminken.

MCT olie en het verschil met kokosolie

Het grootste deel van kokosolie bestaat uit laurinezuur.  We weten sinds kort volgens onderzoek dat die een lange keten-vetzuur is. 

Daarom is er MCT olie op de markt gekomen, hierdoor kun je de voordelen gebruiken van de middelange ketenvetzuur.  Het is dus meestal een extract van kokosolie.

MCT olie kan je terugvinden hier in de webshop of in de natuurwinkels.

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

2 replies »

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.