Het beste voornemen voor 2023: Leven in het NU.

Als het jaar start zijn we altijd druk in de weer met het maken van goede voornemens.

Sommige mensen willen plotseling dingen gaan veranderen of aanpassen maar merken na een paar weken dat ze toch terug hervallen in hun oude gewoontes. Maar waarom zou je toch van de ene op de andere dag alles moeten veranderen?

Natuurlijk zijn goede voornemens niet slecht, maar meestal stel je een doel die niet bij je past of te veel ineens. Of alle goede voornemens mislukken? Natuurlijk niet, gelukkig maar.

Start met een klein doel dat bij je past en zo dicht mogelijk bij je comfortzone. Formuleer daarbij ook duidelijk wat jij wil.

Wat betekent meer tijd voor jezelf? Welke sport zou je willen uitproberen?

Maar wat een belangrijk voornemen kan zijn voor dit nieuwe jaar is leven in het NU.

De reden waarom is dit voornemen citeer is omdat we allemaal enorm leven in het verleden en de toekomst.  Dit creëert stress en angst in ons lichaam.  We zijn het immers ook verleerd om te leven in het NU.  We zijn steeds bezig met het invullen van morgen of nog later. 

Natuurlijk hebben we een bepaald schema en tijdsaanduiding (de klok) nodig in deze wereld. Maar op momenten is het zo belangrijk om aanwezig te zijn in je eigen lichaam.  Hoe hard je ook een planning maakt of alles wil perfect laten lopen…vergeet niet dat het HUIDIGE moment, het NU alles is wat je ooit zal hebben.   Daarom is dit ook zo een belangrijk aandachtspunt.

Dat wil zeggen dat je als je gaat wandelen, niet ondertussen gaat tokkelen op je smartphone maar dat je met volle aandacht alles gaat observeren in het moment. 

Wat hoor je? Wat zie je? Hoe stap je?

Die momenten mogen gerust kort zijn in het begin.  Naarmate je dit traint of doet zal je zien dat je er meer en meer behoefte gaat aan hebben dat dit langer mag duren. Want uiteindelijk zijn we de slaaf van ons onophoudelijk begeren en verlangen naar altijd iets.  We worden steeds ongelukkiger, ongeduldiger en zuurder.  Daarom is het zo belangrijk om bewust te worden.  Observeer jezelf regelmatig eens: Hoe voel ik me op dit moment?

We stellen ons meestal de vraag: Hoe zie ik eruit…

Richt meer je aandacht naar binnen. Wat voor gedachten zijn er?

Stress wordt dikwijls geproduceerd doordat je zo druk bezig bent met aankomen in de toekomst.  Je wil Nu al Daar zijn. Je leeft dus helemaal in een tweestrijd die je stress bezorgd en onrustig maakt. Opgelet je verstand heeft dit graag, het leeft graag in het verleden en in de toekomst.  Daarom is het ook zo moeilijk om in het NU te leven. Een goede oefening kan ook zijn door te focussen op je ademhaling, voel de energie en de lucht in je lichaam.  Het brengt je in het moment. Tegen de toekomst kan je nooit op want die kan je nooit voorspellen. Geluk is niet te vinden in dingen zoals fysieke of andere pleziertjes. Geluk is een intens en bewust leven waardoor je meer zelfzorg doet en je lichaam een completer zelfgevoel krijgt. 

Wees gewoon al dankbaar voor wat er NU is en geniet van het moment.

Ik wens jullie een prachtig en gezond 2023 maar vooral veel momenten NU.

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.