Power tips bij zonneallergie en jeuk.

In deze maanden kan het wel eens de kop opsteken. Plots heb je last van rode vlekjes en zie je een zonneallergie.

Dan wil je eens van de zon genieten en krijg je plots jeuk. Zonneallergie is er sneller dan je denkt.  De huid ziet op dat moment het zonlicht als je vijand en maakt histamine aan om je huid te beschermen. Dit is een reactie van een overactief immuunsysteem maar ook omdat je huid plots zoveel zon te zien krijgt na een lange donkere winter.

Hoe kan je dit nu voorkomen?

  • Het belangrijkste is dat je je huid laat wennen aan het zonlicht.  Bouw dus langzaam op en blijf tussen 11u-15u uit de zon want dat in de zonkracht het sterkst. 
  • Drink regelmatig rooibos thee of brandnetel thee van een goed biologisch merk. Dit remt de ontsteking en vermindert ook je histamine.
  • Wat ik regelmatig herhaal is dat je lymfesysteem moet ondersteunen.  Dat kan je doen terwijl je onder de douche staat goed onder je oksel, je nek, je hals en ook je liezen te masseren. Ribes Nigrum helpt bij je bij weerstand tegen stress en ondersteunt ook je immuunsysteem.
  • Quercetine kan je ook helpen als supplement.  Het is een antioxidant en je kan het terugvinden in kappertjes, dille, koriander, rode ui, waterkers, boerenkool,… maar we nemen dit helaas slecht op met ons lichaam. Quercetine stabiliseert ook je membranen van mastocyten (deze zijn verantwoordelijk voor de afgifte van je histamine) samen met vitamine C kan dit helpen om de overdreven histamine reactie te verminderen.
  • Pureer een komkommer en smeer deze op je huid.  Komkommer en kan het verbrande gevoel verlichten. Dit kan ook met een geraspte aardappel.
  • Maak zelf je brandnetelzalf: 10 gram gedroogd brandnetel, 50ml olijfolie of amandelolie, 2 gram bijenwas, 4 gram lanoline, 8 druppels essentiële olie lavendel https://www.physalishealth.com/nl/aromatherapie/essentiele-olien/echte-lavendel/ of tea tree https://www.physalishealth.com/nl/aromatherapie/essentiele-olien/tea-tree-theeboom/
  • Verwarm de brandnetels met de olijfolie au bain-marie ongeveer een 3-tal uur.  Zorg dat het niet te warm wordt, best is dat je water niet kookt enkel suddert. Haal de pot van het vuur en laat een nacht trekken. Giet de volgende dag door een zeef. Behoudt de olie en voeg nu terug au bain-marie de bijenwas en de lanoline toe. Verwarm deze tot ze zijn opgelost.  Haal van het vuur en laat afkoelen.  Voeg er de etherische olie aan toe. Giet in een potje. Je kan dit ongeveer 6-tal maand bewaren. Helpt goed als eerste hulp bij huidirritaties, verbranding ook van de zon, maar ook voor wesp en muggensteken.
  • Maak een handdoek nat met yoghurt en leg deze op je huid, voor verlichting.
  • Net geen aftersun, want die kunnen net een histamine reactie veroorzaken. Omwille van de alcohol dat er inzit. Ga voor parfumvrije en zonder toevoegingen.
  • Ga voor een havermout bad, dit kan zorgen voor verlichting als je last hebt van veel jeuk. Strooi ongeveer 50 gram havermout in je bad met lauwwarm water.  Blijf ongeveer 15 minuten in je bad.

Dit is geen medisch advies; raadpleeg steeds je arts bij twijfel.

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.