Emotionele Snack attacks

Waarom heb ik steeds zin in een stukje koek om daarna de volledige koek om te eten? Snacken en snoepen ik kan het niet laten is de meest voorkomende vraag die ik krijg van de meeste mensen.  Mag ik nu wel of niet snacken? En wat is het beste?

Snack attacks we kennen ze vast wel allemaal. En geloof me het is niet je wilskracht 😉

Snack attacks of met een zak chips en glas wijn de zetel induiken is niet omdat je geen wilskracht hebt.  Meestal is het complexer dan dat.  Eerst en vooral komt zo een snack attack door je emoties. Na een zware, stress dag op het werk, vermoeidheid, verdriet, eenzaam, gefrustreerd zijn emoties die meestal lijden tot een ongezonde keuzes. Je bewustwording van deze emoties is al een belangrijke stap in de goede richting. We zien dikwijls snoep, chips, alcohol als beloning van ons zware, stressvolle leven. Toch?

Emotioneel en emoties hebben meer invloed op onze voeding dan we denken. Die emoties zijn voor ons meer en meer moeilijk om te begrijpen en te controleren. In deze maatschappij mogen we immers die emoties niet meer tonen, laat staan er over te praten. We moeten sterk zijn en doorgaan.  Door al die stress momenten heeft je lichaam willen overleven.  Je komt laat thuis, heb geen zin meer om gezond te koken.  Dus je duikt de kast in om je te proberen te ontspannen.  Je wil je weer goed voelen.

Mag ik dan geen tussendoortjes meer eten? Natuurlijk wel, als je bewust bent van het moment.  Check of je echt honger hebt of dat je gewoon zin hebt in een stuk chocolade.

Het is belangrijk dat je je tussendoortje ook echt lekker vindt.  Je hoeft geen appel te eten als je daar totaal geen zin in hebt.  Dit is nutteloos.

Heb je echt honger ga dan voor tussendoortjes die je echt een verzadigd gevoel geven.  Het is ook de manier op je concentratievermogen terug te verbeteren en je bloedsuikerspiegel te kalmeren.

 • Mijn favoriet Skyrr met zelfgemaakte granola (kleine portie)
 • Diepvriesfruit in zomer.
 • Chiapudding met kaneel en vanille. (Vanille vermindert suikercravings en kaneel helpt je bloedsuikerspiegel).
 • Stukje appel met tahini of notenpasta.
 • Amandelmelk gemixt met zoete aardappel & speculaaskruiden.  Heerlijk zoet en voedzaam. (Mix een halve, afgekoelde zoete aardappel met 250ml amandelmelk, voeg er wat speculaaskruiden aan toe en stukjes banaan).
 • Lijnzaadcracker met avocado.
 • Handvol noten.
 • Boerenkoolchips.
 • Komkommerschijfjes met hummus.
 • Edanameboontje met grof zout.
 • Olijven.
 • Verse dadels.
 • Kokosnootwater met citroen.  Kokoswater helpt je belangrijke mineralen aan te vullen. Kies wel voor een merk zonder toegevoegde suikers en smaakstoffen. Het zal je meer verzadigen dan je denkt.

Opgelet: als emotionele eter, eet je vaak meer van je negatieve emoties hebt.  Je wil je emoties dempen of troosten met eten.  Het eten zal je een kalmerend gevoel geven voor eventjes. Daarna volgt het schuldgevoel…dit is de vicieuze cirkel waar we in belanden.

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.