Mediteren is zoveel meer…

 

Meditatie het woord heb je waarschijnlijk al dikwijls gehoord. Je denkt waarschijnlijk dat je nu ergens op een eiland te moeten gaan zitten met een tulband op je hoofd…of plat moet gaan liggen met een wit kleed over je lichaam en aan niks meer denken.

Nee, mediteren is veel meer dan het ‘zweverig’ of ‘spiritueel’ gedoe.

Ethan Nichtern schreef er een prachtig boek over, naar huis.

‘Meditatie is de bereidheid je eigen hart te raken.’

 

Waarom is meditatie de laatste jaren zo populair geworden maar in werkelijkheid niet? Want hoe snel geven we mediteren niet op?

Het is voor ons en ook voor mezelf enorm moeilijk geworden om ontspannen te gaan zitten en contact proberen te maken met jezelf.

Het dus ook belangrijk dat je naast je slaapkussen ook van je meditatiekussen gaat houden.

 

Meditatie vraagt ‘tijd’, iets wat nu net allemaal niet hebben en meditatie vraagt ook geduld om resultaten te krijgen.

Mmmm, dat zijn dingen die moeilijk in ons druk schema in te plannen zijn. We houden veel liever van dingen die direct een ‘effect’ hebben op ons lichaam. Helaas is er geen fast-versie van meditatie, om te leren mediteren hebben we 10 minuten nodig per dag om effecten te krijgen voor 10 jaar in je leven.

 

Het doel van een meditatie is om vrienden te worden met jezelf. Vrienden worden met je gedachten en emoties, gewoon een ‘happy’ gevoel krijgen bij jezelf als je gaat mediteren. We hebben allemaal wel een diploma of extra studies gedaan maar als het gaat om werkelijk eens te zien hoe ‘jouw geest’ voelt, springt, reageert en verlangt op dingen daarbuiten. Dan moet je al je kennis even achter je laten en terugkeren naar je hoofd-hart, dit vraagt tijd en geduld. De meeste mensen zeggen me dikwijls dat ze geen tijd hebben voor te mediteren. Maar ook je ontbijt klaarmaken, thee zetten, je fruit snijden, zijn handelingen die je met volle aandacht kan doen. De essentie van mediteren is ‘aandacht’. Als je tijdens het ontbijt oefent om in het huidige moment te leven, is dit al een heerlijke start van je dag. Door te mediteren zal je beter in je vel voelen en ook tussen andere mensen. Je bent minder onderhevig aan wisselende stemmingen.

Claudia van avermaet 032.jpg

 Mediteren is thuiskomen in je eigen hart…

 

Kundalini meditatie

2 minuten rustig blijven zitten…

het blijft enorm moeilijk maar geen paniek in de Kundalini yoga zijn de meditaties zo gemaakt om langzaam om te bouwen en ook vol te houden.

Je krijgt ook hulpmiddelen om je geest gefocust te houden en die helpen je enorm ( mij heeft het geholpen!):

 • je houdt je handen in een mudra (handpositie) die ervoor zorgt om je hersenen in balans te brengen.
 • Je herhaalt een mantra ( klankvibraties)
 • Je ademt in een ritme
 • Je ogen houden een bepaalde focus vast

 

Let’s start

 • Ga ergens zitten op een rustige, stille plaats met een rechte rug op een stoel, in je zetel, op een bank, op je mat of meditatiekussen. (Niet ergens in de speelkamer van je kids of een plek waar je nog moet opruimen).
 • Sluit je ogen en ontspan al je spieren in je lichaam van je hoofd tot je tenen. Adem zachtjes, om je gedachten in je hoofd te vertragen kan je zachtjes een mantra (zie p.) herhalen die jij leuk en aangenaam vindt of je kan je focus naar je ademhaling brengen. Adem diep maar natuurlijk, zonder je te forceren. Het is geen ademhalingsoefening.
 • Je maakt je nek lang en je handen mogen ontspannen liggen op je benen of in gyan mudra (zie p.)
 • Het moment dat je stil wordt zal je geest aan de slag gaan om alles uit de kast halen wat jij nog allemaal moet doen: vuilzakken nog buiten zetten, eten klaarmaken, facturen betalen…Probeer ze te zien maar oordeel er niet over, laat ze gewoon voorbijgaan in het moment.
 • Het is in het begin enorm moeilijk om dit vol te houden, maar als je er blijft in geloven zal je geest zich herstellen en jijzelf ook. Je geest is zoals een krijsend, opgejaagd aapje die je moet temmen tot een rustig, kalm aapje, deze training is vermoeiend, want je geest is eigenzinnig. Maar op een dag zal je hem roepen en komt hij rustig naast je zitten.
 • Je wordt bewuster en je ontdekt jezelf op een andere manier
 • Geef jezelf voldoende tijd om eraan te wennen…
 • Probeer zoveel mogelijk om hetzelfde moment te mediteren in je dag, het helpt je verder .
 • Mediteer niet na een zware maaltijd of net voor je honger krijgt.

 

 

Wil je leren mediteren via geleide meditaties? Dat kan! Stuur een mailtje naar thepowerloft@outlook.com

Samen leren we je geest gezond te houden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.