Fit in de winter

sport25

Ik weet het, in de winter zouden we het liefst alles binnen doen.

Toch is het belangrijk om ook buiten te sporten als het kan.

Heb je daar totaal geen zin in en lig je liever met een boek in de zetel?

of moet jezelf soms echt de bank uitslepen?

Misschien komt dat dan wel door dit:

1.Vitamine D

Vitamine D is in combinatie met calcium goed voor sterke botten.  Deze vitamine  is eigenlijk een hormoon.  Je lichaam kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht (UV stralen) deze wordt in cholesterol in onze huid omgezet in vitamine D. zorgt er ook voor dat je spieren goed blijven functioneren maar ook dat een optimale weerstand hebt.  Vitamine D wordt in jouw lever en in jouw nieren aangemaakt.  Daarna neemt het calcium en fosfor uit je voeding, dit proces gebeurt in je darmen.  De vitamine D zorgt dan voor dat calcium wordt opgenomen in je botten en uit je nieren verwijderd wordt.  Belangrijk is dus dat we elke dag zeker eens buiten komen op de zon op te vangen door te sporten of te wandelen.

Ga je liever sporten in de zomer dan in de winter? Misschien komt dit wel door het mindere aanbod van vitamine D in de winter.  Want om de sporten heb je voldoende vitamine D nodig. Bij een tekort kan dit zelf tot prestatie vermindering komen.

Als je aan een vitamine D tekort lijdt kan je dat merken aan minder goed herstel, verminderde spierkracht of snel ziek worden.

Je kan vitamine D ook aanvullen door jouw voeding aan te passen zet wat vaker dit op het menu:

vette vis (makreel, zalm, heilbot, forel,…)

bruine kastanje champignons

Vissenolielevers

Je kan je tekort ook eventueel aanvullen met een supplement.


2.  Jouw immuunsysteem boosten

Als je in de winter buiten gaat sporten zorgt dit voor een boost aan jouw immuunsysteem.  Hier is ook al onderzoek naar gestart.

Mensen die regelmatig ook tijdens de winter buiten sporten zijn minder vatbaar voor verkoudheden als degene die nauwelijks buitensporten.  De verklaring van het onderzoek is dat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten, jouw bloedcirculatie stimuleren en dit zou dan op zijn beurt ook jouw immuunsysteem versterken. Belangrijk is wel dat je zorgt voor een goede opwarming zodat je tijdens de training geen koude krijgt.  Draag ook voldoende lagen in je kleding.  De meeste warmte verlies je langs je hoofd en je handen.


3.  Happy in winter.

Als je een lange training doet in de koude maakt jouw lichaam het gelukshormoon ‘serotonine’ aan.  Door buiten te sporten zal je lichaam harder moeten werken en laat het ook meer endorfines vrijkomen, ook door de frisse buitenlucht wordt dit proces gestimuleerd.  Het kost misschien wel meer energie om die sportschoenen aan te trekken in de winter maar je wordt wel beloon met een frisse rode, gelukkige energieke snoet als je terug komt.

Je kan ook best eiwitrijke voeding om je menu zetten, omdat de aminozuren uit eiwitten een belangrijke functie hebben voor onze neurotransmitters (gelukshormonen).  Lekker warme gerechten zijn ideaal voor je spijsvertering.  Achter de training een soep, ovenschotel of stamppotje zal jouw lichaam terug voldoende laten herstellen.

Hopelijk heb je nu al iets meer zin om die sportschoenen aan te trekken? 😉

sportsfeer0

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.