Zonlicht en je darmen

Zonlicht en je darmen: een connectie

De lente en het zonlicht het blijft een heerlijke combinatie. Hopelijk kan je vandaag in het zonnetje zitten of de komende weken.  Bescherm je huid dan goed en doe geniet dan van de zonnestralen. 

Het licht van de zon is namelijk opgebouwd uit UVA-licht en UVB-licht.  De UVA stralen zijn er steeds en worden niet tegengehouden door glas of de wolken.  De UVB-straling krijg je vooral in de lente en in de zomer.  Ze laten je mooi bruinen maar ook je huid verbranden. Deze UVB-stalen stimuleren de aanmaak van je vitamine D in je lichaam.  

Deze vitamine D wordt dus aangemaakt in je huid en verschilt van persoon tot persoon. Het is ook afhankelijk van je leeftijd en de hoeveelheid pigmenten in je huid. Vitamine D is één van de oudste vitamines uit de evolutie, het niet alleen vitamine maar ook een hormoon in je lichaam. Als de zon op je huid valt is je huid in staat om via je cholesterol provitamine D aan te maken. Deze gaat via je nieren en je lever en wordt zo omgezet naar vitamine D.

Maar wist je dat de zon ook nog eens een positief effect heeft op je darmen?

Inderdaad, dit positieve effect wordt vooral veroorzaakt door de stijging van je vitamine D in je lichaam. Het creëert een gunstige omgeving in je darmen.  Heb je dus regelmatig last van darmproblemen kan je ook een vitamine D tekort hebben. 

Deze UV B stralen en vitamine D kunnen dus ook je immuunsysteem beïnvloeden.  Het zorgt dus voor vermindering van ontstekingen maar verandert niet de samenstelling van je darmbacteriën. 

Een evenwichtige darmflora is zo belangrijk voor je gezondheid.  Het wordt namelijk 80% van de serotonine (je gelukshormoon) in je lichaam in je darmen aangemaakt en dus bevindt 70% van je immuunsysteem in je darmen. Maar zoals je weet zijn er verschillende factoren die je darmflora kunnen verstoren.  Stoffen zoals chloor, maar ook stress zorgt ervoor dat je de PH waarde en de conditie van je darmflora achteruitgaat. 

Daarnaast staat onze darmflora ook nog eens gelinkt aan onze hersenen: Er zijn honderden miljoenen zenuwcellen die de hersenen verbinden met je darmzenuwstelsel. Inderdaad je spijsvertering heeft ook een eigen zenuwstelsel.  Ze zijn dus de machinist en je darmen zijn de trein. 

Een gezonde darmflora en zonlicht: Check!

Kan je dan nog iets doen om je darmen een boost te geven?

Ja hoor:

  1. Eet afgekoelde aardappels

Inderdaad. Als je aardappels laat afkoelen kan dit je bloedsuikerspiegel 40% minder doen stijgen.  Het zetmeel van de aardappels wordt tijdens het afkoelen omgezet tot resistent zetmeel.  Dit komt terecht in je dikke darm waar het fermenteert en wordt omgezet tot vetzuren die de goede bacteriën in je darmen kan voeden.

  • Bitter is goed voor je

Bittere groenten zijn misschien niet je favoriet maar door witlof, andijvie en artisjok vaken op het menu te plaatsen stimuleer je je spijsvertering. Ze bevaten salvestrolen, die de opname van suikers vertraagt.`

  • Eet meer polyfenolen

Polyfenolen zijn plantenstoffen die zorgen voor minder ontstekingen.  Je kan deze terugvinden in groene thee, amandelen, ui, blauwe bessen en broccoli.

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.