Natuurlijke voeding voor Sporters

Zonder de juiste voeding kan je lichaam geen energie of goed presteren tijdens het sporten.  Na een training of wedstrijd is je lichaam uitgeput en is het belangrijk dat je lichaam gaat aanvullen met gezonde voeding.  Natuurlijk kan je banaan eten of bietensap drinken.  Maar als je beetje experimenteert maak je eigen sportdrank, energiereep zonder dat je al de bewaarmiddelen en toegevoegde suiker meeneemt. Belangrijk toch?

Ideaal is een mix van eiwitten en koolhydraten, eiwitten helpen om je spieren te herstellen en de koolhydraten zal je cellen voeden.

cropped-instagram.jpg

Power combinaties voor het sporten:

Banaan & amandelboter (of amandelnoten)

Banaan is een gezonde koolhydraten en geeft je onmiddellijk energie, de amandelen of amandelboter zorgen ter ondersteuning tijdens je training voor langere energie en amandelen zijn een perfecte bron van anti-oxidanten.

Banana-Granola

Ricottakaas met honing

Na een training of wedstrijd hebben je spieren honger en eten ze graag eiwitten om zich te kunnen herstellen.  Ricottakaas is hiervoor ideaal omdat ze B-lactoglobuline bevatten, dit is een aminozuur (eiwit) die vooral effectief is bij het stimuleren van de spieropbouw/herstel. Honing is licht verteerbaar, ontstekingsremmend en ondersteunt het immuunsysteem.

Salade met kruidenricotta

salade2

Dadels

Ook dadels zijn goed voor het aanvullen van de energielevels, daarnaast zijn ze ook nog eens goed voor je hart!  Ze bevatten natuurlijke suikers – vooral glucose – en meer dan 15 vitamines, mineralen en sporenelementen.  Ze werken ontstekingsremmend doordat ze tannine bevatten.

Quinoa

Absoluut mijn favoriet!! Het bevat alle 9 essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft om spiermassa op te bouwen en helpt je ook herstellen na een zware training.  Het leukste is je kan quinoa oneindig combineren in verschillende gerechten, zowel zoet als hartig, in het nieuwe boek POWERBODY vind je verschillende makkelijke en lekkere gerechten. Hier op de site ook:

Gezonde Chocopops

Raw Quinoakoekjes

image1Bonen

Als je tijd je zonder vlees wil of voor vegetarische atleten, zijn plantaardige eiwitbronnen belangrijk.  Linzen, erwten, zwarte bonen,… voeg ze toe aan je salades, eet eens wat extra hummus,… Varieer met verschillende soorten, ze zijn een goede bron van vezels en geven je langer verzadigd gevoel.

Linzensalade

linzensalade1

Chocolademelk 

Wat je echt nodig hebt na het sporten zijn eenvoudige koolhydraten en beetje eiwit.  Magere chocolademelk ontspant je bloedvaten, waardoor zuurstofrijk bloed beter in je spieren terecht komt. Kersensap kan ook helpen bij ontstekingen en eventueel spierpijnen.

chocomelk4

Chiazaad

Chiazaad of lopers voeding werd bekend door de Azteekse krijgers.  De Azteek droeg een een zakje aan hun kant, 1 eetlepel chiazaad was voor hen een dag energie.  Er zijn heel wat leuke recepten met chiazaad!  Eet het als snack tussen je trainingen.

Probeer ze gerust eens uit.

Chia Chocoladepudding

chia chocoladepudding2

Aardbei-chiapudding & speltkoekjes

feestontbijt12

Bramen & bessen

Als je een gezond en fit lichaam wil of als je prestaties wil voor verhogen, zijn hoge anti – oxidasen voedingsmiddelen belangrijk zoals bramen, bessen, aardbeien, frambozen, gojibessen,  … Ze helpen je spierweefsel te herstellen na het sporten.

Hemelse Besjes

griekse yoghurt2

Blauwe bessen crumble

 

Binnenkort nog meer lekkere & eenvoudige recepten in POWERBODY.

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

2 replies »

  1. Schitterend, je zou moeten een boek uitbrengen enkel met gezonde snacks en koekjes voor bij het sporten. Je eerste boek is schitterend. Dank u wel dat je die hebt geschreven.
    Mvg
    Sylvie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.