Pompoen, het gezonde herfstwonder

Pompoenen je ziet ze momenteel overal liggen. Met hun herkenbare oranje kleur en karakteristieke vorm.  Het is het symbool van de herfst geworden.

Pompoenen worden al duizende jaren geteeld en zijn één van de oudste gewassen.  Ze symboliseren overvloed, vruchtbarheid en ook een warme, gezellig sfeer van de herfst.

Ik gebruik pompoen omwille van enorme boost voor je gezondheid:

  • Tijdens de herfst kan je immuunsysteem een duwtje in de rug gebruiken;  Pompoenen bevatten veel vitamine C en andere antioxidanten die je immuunsysteem versterken. Een lekkere, warme kom pompoensoep geeft je terug energie.
  • Niet alleen de vrucht maar ook de pitten van de pompoen zijn gezond. Ze zijn een bron aan magnesium, zin en die helpen aan een gezond hart. Regelmatig een handvol pompoenpitten eten kan ook helpen voor je slaap-waak ritme en voor een goed humeur. Net voor het slapen ideaal!
  • Eet pompoen voor of na je gaat sporten.  Doordat pompoen heel kalium bevat zoals een banaan. Kalium helpt omje spieren te herstellen en zorgt ook voor minder spierkrampen.  Het herstelt ook je vochtbalans.  Een recovery shake met pompoen is dus een perfecte after workout snack of deze pompoencake kan zeker ook. https://thepowerloft.me/2021/10/15/power-pompoencake/
  • Als je pompoen gaat uitholen voor Halloween, gooi dan zeker niet de pitjes weg. Spoel ze schoon en dep ze droog. Verspreid de pompoenpitten over een stuk karton en laat ze drogen op de verwarming. Na een paar dagen kan je het vliesje dat er rond zit afwrijven met je handen. Tip: Wil je zoet? Rooster de pompoenpitten dan in de oven met beetje kokosolie en kaneel.  Wil je liever zout? Rooster ze dan met kokosolie, zout en rozemarijn. Roostr 15-20 min op 75°C. Gebruik weinig olie.
  • Meng geroosterde pompoenpitten in zelfgemaakte muësli of granola voor een heerlijke smaak.
  • Pompoenpittenmelk: je kan ook pompoenpittenmelk maken door 200g pompoenzaden te weken, dan te mixen in je blender met 800ml heet water en beetje honing. Doe de inhoud van je blender in een notenzak die in een kom ligt. Wring de zak uit om de vloeistof in de kom te persen en laat afkoelen. Doe de melk in een schone fles met een afsluitende dop en plaats hem in de koelkast.  Je kan deze melk 3-4 dagen bewaren.
  • Of wat dacht je van een gegratineerde pompoenschotel? https://thepowerloft.me/2019/11/17/gegratineerde-pompoenschotel/

“Herfstige Verwennerij: Pompoenovenschotels om van te Smullen!

Wanneer de bladeren beginnen te vallen en de lucht frisser wordt, is er niets gezelliger dan genieten van een heerlijke, warme ovenschotel met pompoen. Pompoen is niet alleen een symbool van de herfst, maar zit ook boordevol smaak en voedingsstoffen.

Of je nu kiest voor romige pompoenlasagne, knapperige pompoen met gratin, of een hartige pompoen en aardappel ovenschotel, deze gerechten bieden troost en voldoening op koude herfstdagen. De zoete, nootachtige smaak van pompoen combineert perfect met diverse kruiden en kazen, waardoor je eindeloos kunt variëren.

Bovendien is pompoen rijk aan vitamine A, vezels en antioxidanten, wat het niet alleen heerlijk maakt, maar ook nog eens goed voor je gezondheid. Het is een veelzijdige groente die je kunt gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten.

Dus ga naar de markt, verzamel je favoriete ingrediënten en bereid je voor op een smakelijke reis door het herfstseizoen met deze heerlijke ovenschotels met pompoen!”

Check dit heerlijke receptje:

Please follow and like us:

Categories: Geen categorie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.